Afbeelding overzicht Lelycentre

‘We streven naar een fraaie openbare ruimte die goed functioneert’

6 februari 2020

Als projectmanager ben je ervoor verantwoordelijk dat de openbare ruimte op de juiste manier wordt ingericht. En met de juiste manier wordt bedoeld: passend bij de functie van een (deel)gebied. Reinoud Hartmans is vanuit deze rol betrokken bij de herontwikkeling van het Lelycentre, zoals deze in de gebiedsvisie is geformuleerd.

Een uitdagende rol, want veranderende functies in het gebied, van werken en winkelen naar wonen, vragen om een andere behoefte van de inrichting van de openbare ruimte. “Het is de bedoeling dat de openbare ruimte goed functioneert en dat iedereen er blij mee is.”

Persoonlijk betrokken

Reinoud is erg betrokken bij het Lelycentre. Vanuit zijn functie, maar ook zeker vanwege het feit dat hij is opgegroeid in de stad. “De herinrichting van het Lelycentre vind ik een heel interessante ontwikkeling om te volgen. Zeker als je al sinds 1973 in de stad woont. Het is echt een flinke metamorfose die gaande is.” Om verschillende redenen is de herontwikkeling van het Lelycentre uniek. Vanwege de omvang; één gebied met daarbinnen verschillende ontwikkellocaties, met ieder hun eigen planning. Vanwege de complexiteit; betrokkenheid van verschillende eigenaren, van de grond en van de panden. Maar ook vanwege de feitelijke situatie, zoals de vele hoogteverschillen die het gebied kent en de situatie met het laden en lossen bij het winkelgebied. “Al deze onderdelen nemen we mee in het ontwerp voor de openbare ruimte. Net als de ambitie om meer vergroening in de stad te realiseren,” zegt Reinoud.

Voorbereiding op de achtergrond

Soms lijkt het voor de buitenstaander dat er niets tot weinig gebeurt. Wat zichtbaar is, zoals bij Plaats 1, zijn de bouwwerkzaamheden. Maar dan lijkt het alsof er nog niets in de openbare ruimte gebeurt. Het tegendeel is waar. Op de achtergrond vinden veel gesprekken plaats en wordt er al druk getekend. Hoe verloopt zo’n proces? Reinoud: “Projectmanager Janneke van Eerde voert de gesprekken met de vastgoedeigenaren. Zij hebben plannen voor het pand uitgewerkt die dan worden besproken. Vervolgens wordt in beeld gebracht wat dat betekent voor de openbare ruimte. Dan kom ik aan tafel. De uitdaging zit er bij het Lelycentre in, dat er veel verschillende partijen betrokken zijn. Ieder met hun eigen wensen en andere belangen. Het is aan ons om samen tot gedragen plannen te komen. Dit kan wat tijd in beslag nemen, maar dat is belangrijk om het later goed en naar ieders tevredenheid te kunnen uitvoeren.”

Mooi voorbeeld

Reinoud: “Een leuk voorbeeld hierbij is de markt in het Lelycentre bij de Plaats 1. Vanwege de herontwikkeling, om wonen mogelijk te maken, moesten we de markt anders inrichten en deels verplaatsen. Daar was in eerste instantie niet iedereen blij mee. Maar we hebben hierbij goed samengewerkt en overlegd met de marktorganisatie. De marktkramen staan nu iets anders opgesteld, wat dichter bij elkaar en nu krijgen we terug ‘Die markt is zo gezellig geworden’.  

Wat komt er allemaal bij kijken?

Reinoud: “Op basis van de vastgestelde gebiedsvisie, bewaken we het geheel. Allereerst inventariseren we bij de stakeholders: wat hebben jullie nodig? Dan stellen we per ontwikkellocatie een programma van eisen op en bedenken we oplossingsrichtingen. De stedenbouwkundige maakt een schetsontwerp voor de openbare ruimte en hierover gaan we in gesprek met alle betrokken partijen. Denk aan ontwikkellocaties of bestaande locaties die raakvlakken hebben in het openbaar gebied, zoals parkeren, verkeersveiligheid en afval. Als onze denkrichting afwijkt van die van de betrokken partij, dan proberen we samen de alternatieven uit te werken om dichtbij het wensbeeld te komen. Alle aspecten spelen een rol: we kijken naar verkeersveiligheid, logische routes, de sfeer en uitstraling van het woongebied, parkeermogelijkheden etc. Uiteindelijk doen we het voor de mensen in het gebied, zij moeten er plezierig wonen en verblijven en dat houden we voor ogen.”

Doorlooptijd

Uiteindelijk volgt er een definitief ontwerp. Het is lastig te zeggen hoe lang het duurt, dat hangt af van de mate van feedback. Alle input die binnenkomt wordt in de projectgroep besproken. “We bekijken dan gezamenlijk of het te realiseren is en of het een verbetering van de kwaliteit van de leefomgeving is. Denk bijvoorbeeld aan bankjes en groen; de een wil het graag en de ander ziet bezwaren. Dit wordt goed afgewogen in het projectteam,” zegt Reinoud.

Planning

De eerste werkzaamheden zijn ruim een jaar geleden gestart aan De Plaats 1 en de eerste woningen zijn inmiddels bewoond. Het gebied rond deze locatie, zoals Koopmanshof, wordt opnieuw ingericht. Het schetsontwerp wordt naar verwachting de komende maand gedeeld met belanghebbenden, zodat het ontwerp in het voorjaar kan worden afgerond. De eerste werkzaamheden starten na de zomer. “Als we een jaar verder zijn vanaf nu, is de échte omslag naar een woongebied zichtbaar. De herinrichting van het Koopmanshof en de directe omgeving is dan zo goed als afgerond.

Daarnaast zal de omgeving van de Eurotower begin 2021 zijn echte vorm krijgen en tegen die tijd zijn de leegstaande kantoren van het Maerlant gesloopt. Ook daar komt een woongebied voor terug

Reinoud: “Als de transformatie van kantoorpanden naar woningen is afgerond en daar een openbare ruimte is aangelegd met een mooie uitstraling, die goed functioneert en waar bovendien alle partijen blij mee zijn, ben ik tevreden.”

Naar nieuwsoverzicht

Nieuwsoverzicht