Afbeelding overzicht Lelycentre

Samen bouwen aan Lelycentre

13 februari 2019

Het Lelycentre ondergaat de komende jaren een flinke metamorfose. Verschillende kantoren worden getransformeerd tot woningen en ook de openbare ruimte wordt (deels) opnieuw ingericht. Een omvangrijke operatie, waarbij het heel belangrijk is dat alle betrokkenen samen optrekken. Projectontwikkelaars, inwoners, winkeliers, gemeente en het Rijk hebben allemaal een rol.

Wethouder Janneke Sparreboom: “Het Lelycentre wordt een plezierige plek om te wonen, te werken en te verblijven.”

Wethouder Janneke Sparreboom

Wethouder Janneke Sparreboom: “De huidige markt vraagt om andere woningen, voor bijvoorbeeld eenoudergezinnen of alleenstaanden of juist levensloopbestendige woningen, dus daar wordt bij aangesloten. Het gebied Het Lelycentre leent zich daar perfect voor. Zorg en winkels zijn om de hoek, waardoor mensen in de toekomst langer zelfstandig kunnen blijven wonen.”

Aanleiding

Aanleiding voor deze grootschalige aanpak, is onder andere leegstand van het vastgoed, het voorkomen van verpaupering en een veranderende woonbehoefte. In de loop van 2016 kwamen eigenaren met plannen voor transformatie van kantoren naar woningen. Er werden sessies georganiseerd met stakeholders, waarbij iedereen inbreng had en er uitvoerig over de plannen werd gesproken. Wethouder Sparreboom: “Ik heb dit dossier destijds vanaf de zijlijn gevolgd. Met het aantreden van een nieuw college (mei 2018) ben ik bestuurlijk verantwoordelijk geworden voor dit dossier. Wat mij opvalt is de grote belangstelling en betrokkenheid; een belangrijke motivator om veel aandacht voor dit project te hebben.”

Totale gebied

Vervolgens is er een gebiedsplan voor het totale gebied opgesteld, dat eind 2017 door de gemeenteraad is vastgesteld. De nadruk ligt op wonen, werken en verblijven. Het winkelen valt buiten de gebiedsontwikkeling, maar is wel een belangrijk onderdeel van het gebied. “Winkeliers zullen zeker van de veranderingen profiteren. Het gebied trekt straks nieuwe bewoners en je boodschappen doe je uiteindelijk om de hoek,” aldus Janneke Sparreboom. “Het is niet ondenkbaar dat straks wordt gekeken naar de aansluiting van het winkelcentrum op de rest van het gebied, door bijvoorbeeld de entree te veranderen. Het is in ieders belang dat het een mooi en aantrekkelijk geheel wordt.”

Financiering

Een blijvend aandachtspunt zijn wel de middelen. Want hoe zorg je ervoor dat je middelen genereert om datgene te realiseren wat we allemaal voor ogen hebben. Een goede mix aan woningen, een prettige leefomgeving en aandacht voor groen en parkeren. En uiteraard het onderhouden ervan. Dat blijft een puzzel, tussen gemeente, rijksoverheid en andere betrokkenen uit het gebied.

Rol gemeente

Alle betrokkenen hebben een rol in dit project. De gemeente is faciliterend, brengt partijen samen en voert gesprekken met geïnteresseerden. Met steeds in het achterhoofd de kwaliteit en uitstraling van het totale gebied en daarbij het nastreven van de mix in samenstelling van mensen en gebouwen. De gemeente is ook aan zet als het gaat om de openbare ruimte. En wat betreft de communicatie over en in het gebied; hier neemt de gemeente het initiatief. Wethouder Sparreboom: “Wij vinden het belangrijk om met de bewoners in gesprek te blijven. Zij wonen immers in het gebied waar we aan de slag gaan en profiteren ook het meest als de plannen zoveel mogelijk met hun inbreng tot stand komen. Ook wordt de eventuele hinder als gevolg van de aanpak van het gebied draaglijker, als ze weten wat er gaat gebeuren en ook daarin kunnen meedenken. Denk aan rijroutes en rijtijden voor het bouwverkeer en aan goede tijdelijke parkeeroplossingen. Daar hebben we aandacht voor.”

Neuzen dezelfde kant op

“Omdat het belangrijk is dat we het vooral ‘samen’ doen, hebben we afgesproken gezamenlijk op te trekken en elkaar te informeren. Zo houden we elkaar over alles op de hoogte, van de planning, de bouwplannen en van de vragen die er leven in het gebied. Nu is er bovendien een gezamenlijke website, waar we allemaal ons steentje aan bijdragen: www.lelycentrebouwt.nl.” Tijdens de lancering van de preview werd de behoefte om meer samen te doen uitgesproken en omgezet in een vervolgafspraak. “Ook de projectontwikkelaars hebben de eerste gezamenlijke schetssessie gepland om zo de ontwerpen op elkaar af te stemmen,” zegt de wethouder. “Die gedeelde verantwoordelijkheid is sterk aanwezig en daar ben ik trots op.”

Planning

De eerste ontwikkellocatie is een feit. Op 23 januari 2019 is het startsein feestelijk gevierd voor het zorgcomplex De Lely van ontwikkelaar Sonnenborgh in samenwerking met Woonzorg Flevoland. De volgende locatie zal naar verwachting Het Maerlant 1 of de Eurotower aan het Noorderwagenplein zijn. Prominente gebouwen met veel impact, dus dit willen we zorgvuldig aanpakken. De oorspronkelijke planning was wellicht wat ambitieus, maar de wethouder is tevreden als minimaal 50 % van het gebied is getransformeerd binnen haar termijn. “Als in 2022 de helft tot driekwart is gerealiseerd ben ik heel erg tevreden. Maar nog belangrijker is het feit dat alle neuzen dezelfde kant op blijven staan. Daar doe je het voor!", aldus wethouder Janneke Sparreboom.

Naar nieuwsoverzicht

Nieuwsoverzicht