Afbeelding overzicht Lelycentre

In gesprek met de eerste straatpastor van Lelystad

18 april 2022

Sinds december 2020 heeft Lelystad een straatpastor. Charissa Kok wil Lelystedelingen een luisterend oor bieden en helpen waar nodig. Of de inwoners van Lelystad nu met zingevingsvragen rondlopen of behoefte hebben aan een luisterend oor. Met spreekuren bij inloophuizen als Open Haven en de Waterwijk en de Ontmoetingsplek BinnenInn is zij voor alle inwoners beschikbaar. Ook het Lelycentre is een belangrijk stukje Lelystad voor Charissa. Zij vertelt over haar werk als straatpastor en de ontwikkelingen in dit specifieke gebied.

Samen creëren we een mooie plek

Het gebied Lelycentre is volop in ontwikkeling. Leegstaande gebouwen worden omgetoverd tot woningen en de openbare ruimte wordt daarop aangepast. De gemeente werkt, samen met ontwikkelaars en andere betrokkenen, hard aan deze gebiedsontwikkeling. Zodat iedere inwoner en bezoeker er op een prettige manier kan wonen, werken en verblijven. Charissa vertelt waarom dit volgens haar zo belangrijk is: “In mijn werk zie en spreek ik veel verschillende mensen met verschillende achtergronden en ieder met hun eigen verhaal. Het is mooi om deze mensen te mogen begeleiden waar nodig en hen een luisterend oor te bieden.”

Belangrijke ontwikkeling

De gebiedsontwikkeling in en rond het Lelycentre is een belangrijke ontwikkeling omdat er meer woonplekken beschikbaar komen, zodat er een bredere mix van inwoners ontstaat. Ook is de buitenomgeving erg belangrijk voor de sfeer en het gevoel dat je hebt als je over straat loopt. De gebouwen staan nu leeg en de straten zijn niet overal ‘af’ en je merkt dat er daardoor nog wat gezelligheid ontbreekt. Ook zou er volgens Charissa aandacht moeten zijn voor ‘ontmoeting’. Het zou ook heel mooi zijn als er ook een ‘huiskamer’ komt zoals in het Stadshart, waar mensen bij elkaar kunnen komen voor een lekker kopje koffie en een goed gesprek. Dat is heel waardevol.”

Dichtbij de mensen

Charissa Kok is de eerste straatpastor in Lelystad. Zij werkt namens zeven kerken in Lelystad en is te vinden in de inloophuizen van het Interkerlijk Diaconaal Overleg (het IDO). Charissa: “Omdat ik de eerste straatpastor in Lelystad ben mag ik hierin alles gaan opzetten en vormgeven. Uiteindelijk is de wens om als straatpastoraat op verschillende plekken in Lelystad aanwezig te zijn. Zo is het aan mij om te kijken naar plekken waar mensen samen kunnen komen en waar het straatpastoraat spreekuren kan houden.”

De werkzaamheden van een straatpastor

Met veel passie vertelt Charissa wat het werk van een straatpastor inhoudt: “Een pastoor van de kerk ondersteunt mensen op het geestelijk vlak, ontwikkeling in geloof en vragen rondom het geloof. Als straatpastor doe ik hetzelfde, maar dan juist voor de mensen die niet naar de kerk gaan. Ik ben er voor ze als ze met problemen en vragen worstelen of behoefte hebben aan een luisterend oor. Als straatpastor werk ik vanuit de ‘presentiebenadering’. Dat is werken vanuit de plek waar de persoon die je tegenkomt op dat moment is. Bijvoorbeeld mentaal: waar is iemand op dat moment in het leven en in welke situatie zit iemand, maar ook letterlijk: gewoon op straat. Dat betekent ook dat het belangrijk is dat ik zichtbaar ben op de plekken waar de ander is: in de wijk, in het winkelcentrum. Ik maak dus echt rondes door bijvoorbeeld het Lelycentre waardoor ik veel mensen leer kennen. Met een deel van de mensen maak ik afspraken voor spreekuren, maar ik kom ook bij de mensen thuis om echt dieper met elkaar in gesprek te gaan. Onlangs sprak ik met iemand die heel slecht horend is en weinig sociale conacten heeft. Door een afspraak in te plannen kan ik echt de tijd voor iemand nemen. Het gaat niet om het behalen van speciale doelen, maar er wordt echt gekeken naar wat die persoon op dat moment nodig heeft, wie de persoon is en welke behoefte er is. Dan bekijken we samen de vervolgstappen.

Mensen weer op weg helpen

“De basis is vertrouwen. De mensen die ik spreek, zijn heel open. Ze willen een groot deel van hun leven met me delen. Hierdoor laten ze mij dicht bij hen komen.” Charissa geeft aan dat dit heel betekenisvol is.  “Dat je iets kan betekenen zodat het leven voor iemand een stukje lichter wordt en dat ze weer hun weg kunnen vinden. Dat is bijzonder om mee te mogen maken. Met de gebiedsontwikkeling hoop ik dat steeds meer mensen hun plek gaan vinden in het Lelycentre! Een mooi gebied waar iedereen zichzelf kan zijn en elkaar kan ontmoeten.”

Fotobijschrift: Charissa Kok: “Het werken als straatpastor is betekenisvol”

 

Naar nieuwsoverzicht

Nieuwsoverzicht